¨Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ¨
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των εργατών στις 20 Ιουλίου του 1889 κατά τη διάρκεια του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η του Μάη του 1886.
Οι εργάτες στο Σικάγο διεκδικούσαν την οχτάωρη εργασία καθώς και την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων κάνοντας απεργία.
Οι κινητοποιήσεις τους κατέληξαν σε αιματοχυσία όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των εργατών που διαμαρτύρονταν. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων από το σύνολο των κινητοποιήσεων παραμένει αδιευκρίνιστος.
Στην Ελλάδα η πρώτη κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά πραγματοποιείται το 1893 από τον σοσιαλιστικό σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Το 1894 γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με συλλήψεις και αργότερα με την σύλληψη του ίδιου του Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 απεργούν οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Η διαδήλωση πνίγηκε στο αίμα από την δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά.
Ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος όπως και πολύ άλλοι εμπνεύστηκε από την φωτογραφία του πρώτου νεκρού της αιματηρής καταστολής για την συγγραφή της συλλογής του ο Επιτάφιος.
Ακούμε το τραγούδι: 1Η ΜΑΙΟΥ του Μάνου Λοίζου
Τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου
Παρακολουθούμε το animation: Η εργασία- EL EMPLEO του Patricio Plaza.
Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Ο Μάιος σύμφωνα με τον τρόπο διαίρεσης του χρόνου των Αρχαίων Ελλήνων ήταν ο μήνας που ο ήλιος καίει, θερμαίνει τη γη.
Ο μήνας στον οποίο συνυπάρχουν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος, η νίκη του καλοκαιριού κατά του χειμώνα.
Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στα προχριστιανικά χρόνια, σε αγροτικές τελετές που αποσκοπούσαν στη γονιμότητα των αγρών, των ζώων και των ανθρώπων. Οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της Άνοιξης. Όταν το ρόδο, το λουλούδι έφθασε στην Ελλάδα το άνθος του έγινε το σύμβολο και υμνήθηκε ως η νύμφη των ανθέων. Η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων ήταν τα Ανθεστήρια. Με το πέρασμα των αιώνων η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς ως λαϊκές γιορτές.
Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι σχεδόν το μοναδικό έθιμο που μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά. Ενισχύει τη σχέση μας με τη φύση από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί.
Χριστός Ανέστη!
Να είστε όλοι γεροί και δυνατοί!
Όπως είδατε η Πρωτομαγιά έχει δύο όψεις. Η μία είναι η Πρωτομαγιά των εργατών και η άλλη των λουλουδιών και της Άνοιξης!
Επιλέξτε όποια από τις δύο θέλετε και φτιάξτε την δική σας ζωγραφιά, ποίημα, κατασκευή, σκίτσο ή ότι άλλο σας έρχετε στο νου!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου